Contact: +31 6 51 155 900info@cotidie.nl
Winkelwagen: 0 items - € 0,00 0

Bij het eten

Er is natuurlijk wat ons betreft maar één wijn die werkelijk óveral bij past…!       Het grote voordeel van champagne is dat de combinatie van de belletjes mét de zuren in de wijn steeds je speekselklieren aan het werk zet waardoor je mond als het ware steeds wordt schoongespoeld en je dus alles heel goed proeft. Maar: niet elke champagne is zomaar bij alles lekker, er zijn wel degelijk verschillen. Hier helpen we je een eindje op weg:

  • Een Non Vintage champagne met vooral chardonnay en gevinifieerd op roestvrij stalen vaten is het meest geschikt bij lichtere maaltijden die ‘puur’ en simpel (d.w.z. zonder roomsauzen bijv.) zijn bereid, zoals schelp- en  schaaldieren, vis of wit vlees.
  • Een Non Vintage champagne met vooral chardonnay en (deels) gevinifieerd op eiken past goed bij visgerechten, kip, wit vlees met een romige saus of een botersaus, of risotto.
  • Een Non Vintage champagne met veel pinot noir en/of meunier kan prima bij gerechten met bijv. tonijn, rood vlees of pasta’s. Ook hier geldt dat met of zonder eikenrijping een rol kan spelen: met eikenrijping, wat een iets ‘vetter’ mondgevoel kan geven, is bijvoorbeeld lekker bij een steak tartare, die ook dat vetje in zich heeft.
  • Een rosé champagne kan, door zijn pinot gehalte, goed bij een plankje charcuterie, maar ook bij desserts met rood fruit. ook lekker bij kreeft of zalm.
  • Zoetere champagnes zijn lekker bij frisse toetjes en taarten, die iets van een zuurtje in zich hebben als tegenhanger. Bijvoorbeeld cheesecake of hangop. Maar ook heel goed bij patés, wat pittige kazen of de Aziatische keuken.
  • Millésime champagnes zijn vaak echte ‘eet-champagnes’ en kunnen door hun lange rijpingstijd en daardoor verkregen complexiteit goed bij uitgebreide, ‘zwaardere’ maaltijden.Dit geldt ook voor NV champagnes waarvoor een oudere basiswijn wordt gebruikt en/of die een hoog percentage réservewijn in zich hebben. Hoe ouder deze is, hoe voller en complexer, hoe meer hij ‘aankan’ qua eten, zoals stoofschotels, wild, lam, etc.

Dan nog iets heel anders: Er wordt vaak veel te ingewikkeld gedaan over het drinken van champagne.Alsof je bij die fles minstens een drie sterren vijf gangen diner moet koken, ‘want anders is het zonde’. Wat pas écht zonde is, is als die fles tot in de eeuwigheid blijft liggen, terwijl hij heel erg super lekker is bij friet, bitterballen en kippensoep!

Maak een heel gewoon moment bijzonder door die fles erbij te pakken en geniet!

 

 

Translate »