Contact: +31 6 51 155 900info@cotidie.nl
Winkelwagen: 0 items - € 0,00 0

Druiven

De drie meest voorkomende druivensoorten in de Champagne zijn de Pinot Noir, Meunier en Chardonnay.

Chardonnay

Deze witte druif beslaat ongeveer 31% van het Champagnegebied. Hij groeit voornamelijk in de Côte des Blancs, Côte de Sézanne en Montgueux. Champagnes gemaakt van overwegend chardonnay hebben aroma’s van citrus, groene appel, bloemen. Hij is hoog in zuren en kalkachtige mineraliteit. Chardonnay geeft heel verfijnde, elegante champagnes, die lang kunnen ouderen.

Pinot Noir

Deze blauwe druif beslaat ongeveer 38% van alle wijnstokken. Hij wordt vooral verbouwd in de Montagne de Reims en de Côte des Bar. Champagne met veel Pinot Noir heeft een aroma van rood en /of zwart fruit, heeft body en kracht en kan prachtige complexe wijnen opleveren.

Meunier

Een blauwe druif die 31% van de wijnstokken voor zijn rekening neemt. Vooral in de Vallée de la Marne aangeplant. Hij is wat minder vorstgevoelig, en kan beter tegen moeilijke klimatologische omstandigheden dan voorgenoemde variëteiten. Champagnes met veel Meunier zijn soepel en fruitig en rond en ontwikkelen zich wat sneller waardoor ze een champagne wat eerder toegankelijk kunnen maken.

Wettelijk zijn er nog 4 andere soorten toegestaan: Petit Meslier, Arbane, Pinot Gris en Pinot Blanc. Alhoewel er steeds meer mee geëxperimenteerd wordt spelen ze nog een minimale rol.

 

Translate »