Contact: +31 6 51 155 900info@cotidie.nl
Winkelwagen: 0 items - € 0,00 0

Terroir

Het terroir van de Champagne, de combinatie van klimaat, bodem en ligging, is een bijzondere, want de omstandigheden voor wijnbouw zijn allemaal nét aan:
Het ligt tussen de 49 en 49,5º Noorderbreedte, wat zeer noordelijk is voor wijnbouw.
Het heeft een combinatie van landklimaat en zeeklimaat. Dat betekent zonneschijn met veel bewolking, vochtige wind, kans op strenge vorst in herfst en lente, koude winters en overvloedige neerslag door het jaar heen. Minimum aantal nodige zonne uren voor een druif is 1400, in Champagne zijn er 1650. Minimum temperatuur voor een druif is 9ºC in Champagne is het gemiddeld 10ºC.
Wat betreft de bodem zit zowel in de ondergrond als in de bovenlaag veel kalk (belemnietkrijt, mergel en kalksteen). Hij bevat veel mineralen, wat champagne zo’n specifieke smaak kan geven. Deze bodemsoort zorgt voor een goede afvoer van het teveel aan regenwater, maar het is daarmee tevens een waterreservoir, waardoor de wijnstokken zelfs in heel droge zomers tóch genoeg water uit de bodem kunnen halen. Bovendien houdt hij warmte goed vast, dus als het overdag lekker zonnig is maar ’s nachts koud, hebben de stokken profijt van de warmte die door de bodem wordt afgegeven.
Het is er tamelijk heuvelachtig, dus het overtollige regenwater kan goed weglopen, én de wijnstokken krijgen genoeg zon. Er zijn microklimaatjes door rivieren, heuvels, exposities en bossen.
De druiven in Champagne bereiken hierdoor hun fysiologische rijpheid op een heel andere manier dan in de Bourgogne bijv.
Ze zijn heel hoog in de zuren, laag in suikers en geven een heel dun aromatisch profiel. Dit zou een hele stugge stille wijn geven, maar in combinatie met een 2e vergisting en rijping op zijn lies, is dit precies wat er nodig is om een prachtige champagne te maken.

Translate »