Contact: +31 6 51 155 900info@cotidie.nl
Winkelwagen: 0 items - € 0,00 0

Wijngaard

De wijnstokken

Gemiddeld staan er 8000-10.000 wijnstokken per hectare aangeplant.Ze staan dus heel dicht op elkaar. Zo moeten ze als het ware vechten om hun voedsel. Dit heeft tot gevolg dat er per wijnstok minder druiventrossen groeien, maar die zijn kwalitatief beter, omdat de concentratie van het sap van de druiven daardoor hoger is. Bovendien is er met een hoge dichtheid aan druivenstokken ook veel bladoppervlak, wat zorgt voor optimale fotosynthese, wat bevorderlijk is voor het transport van suikers naar de druiven.

Werk in de wijngaard

Snoeien is één van de belangrijkste werkzaamheden in de wijngaard. Meestal gebeurt dit ongeveer een maand na de oogst, als de bladeren beginnen te vallen. Zolang de blaadjes er nog aanzitten vindt er fotosynthese plaats, maar gaan de suikers niet meer naar de druiven, maar worden opgeslagen in de takken, wat de wijnstokken beschermt tegen vorst. Bovendien levert het voeding aan de stokken als de knoppen eraan komen in het begin van de lente. Het snoeien gaat door tot ongeveer eind maart, en heeft als belangrijkste doel om de kracht en de vruchtbaarheid van de stokken met elkaar in balans te brengen: blad zorgt voor fotosynthese, en daarmee suikers voor de druiven, maar teveel blad geeft armetierige druiventrossen die niet goed rijpen, omdat er onvoldoende zonlicht en lucht bij kan komen. Tot aan de oogst gaat het onderhoud in de wijngaarden door: bijsnoeien, opbinden, overtollig blad eraf etc. Ongeveer een maand voor de oogst gaan de druiven rijpen en worden ze sappig, zoet en vol. Het moment van plukken moet heel nauwkeurig worden bepaald: dat ze niet té zoet zijn, maar nog de juiste zuurgraad hebben. Die perfecte balans die zo specifiek is voor champagne.

De oogst

Het moment van oogsten verschilt van jaar tot jaar, afhankelijk van de rijpheid van de druiven, maar is gemiddeld rond begin/half September. Dit wordt allemaal handmatig gedaan, omdat het bij wet verboden is in de Champagne om gekneusde druiven te gebruiken voor het produceren van de wijnen. Er zit dus niet anders op dan elk trosje voorzichtig, met de hand, te plukken en in kleine hoeveelheden naar de persen te vervoeren. Daarom zijn er in de oogsttijd in de Champagne ongeveer drie weken lang meer dan 100.000 plukkers, mandendragers en persers aan het werk.

 

Translate »